Lavanta hangi illerde yetişir?
Türkiye’de lavanta (L.
Karadeniz’de lavanta yetişir mi?
Karadeniz bölgesinde yetişmemesinin sebebi yazın çok fazla yağış alması ve güneş ışığının az olmasıdır. Bu nedenle Karadeniz’de lavanta yetiştirmeyi önermiyoruz. Lavanta bu il hariç tüm illerde yetişir. Lavanta yetiştirmeye uygun bölgeler karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’dur.
Lavanta her yerde yetişir mi?
Lavanta her türlü toprakta yetişebilir. Verimliliği sağlamak için toprağın kuru, hafif ve kireç bakımından zengin olması gerekir. Deniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilmesi daha kolaydır; ayrıca kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.
Lavanta Bahçesi hangi illerde var?
Türkiye sınırları içerisinde ekonomik açıdan sadece Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak, Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta tarlaları bulunmaktadır.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı?
Kuraklığa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışları çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülür. Hasat ve kurutma: Lavanta tür ve çeşide, iklim ve toprak koşullarına, rakıma ve yöne göre değişmekle birlikte Temmuz ayında tam çiçek açar ve bu dönemde hasat edilir.
Lavanta çok su ister mi?
Lavanta, genellikle kireçli ve geçirgen, yüksek su tablasına sahip olmayan ve diğer tarımsal ürünlere kıyasla çok verimli sayılmayan topraklarda çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla sulamaya ihtiyaç duyulmadığından, ekilecek arazinin sulanmasına gerek yoktur.
Doğu anadoluda lavanta yetişir mi?
Batı ve Güney Anadolu’da yetişir.
Lavanta hangi aylarda ekilir?
Lavanta fidelerinin sonbaharda, yani bir yaşında Kasım ve Aralık aylarında ekilmesi önerilir. Fideler, özellikle donlar düştükten sonra çıkarılıp dikilmelidir. İlkbaharda ekim planlanıyorsa, ilkbahar kuraklığı başlamadan önce Şubat-Mart aylarında yapılır.
Lavanta nasıl hava sever?
10 ila 30 derecelik hava sıcaklıklarında yetişebilir. Her yerde ışıl ışıl parlayan lavanta bile güneş ışığını sever, bu yüzden günde 4 ila 5 saat güneş alabileceği yerlerde tutmak faydalı olacaktır. Kışın, soğuk olmayan gölgelik bir yerde güzelliğiyle şaşırtmaya devam edebilir.
1 dönüm lavanta ne kadar kazandırır?
DÜKKAN BAŞINA 800 İLE 1.100 TL ARASINDA GELİR Çiftçilerimiz bu yıldan itibaren 1 kilo taze lavantayı 1,5 – 2 TL arasında satarken; 1 kilo kuru lavantayı ise 10 ile 15 TL arasında satışa sunuyor. Bir dekar lavanta bahçesi ile 800 ile 1.100 TL arasında gelir elde edebilirsiniz.
Lavanta nereyi sever?
Tam güneş: Lavanta bitkilerinin günlük en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bahçenizde veya verandada bitkinin bol ışık alacağı güneşli bir yer seçin. İyi drenajlı toprak: İyi drenajlı kumlu veya çakıllı toprağı tercih eder. Tam güneş: Lavanta bitkilerinin günlük en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bahçenizde veya verandada bitkinin bol ışık alacağı güneşli bir yer seçin. İyi drenajlı toprak: İyi drenajlı kumlu veya çakıllı toprağı tercih eder.
Lavanta kaç günde bir sulanır?
Sıcak yaz aylarında haftada 1-2 kez sulamak yeterlidir. Sulamadan önce toprağın hafifçe kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında sulama sıklığını biraz azaltabilirsiniz. Sulama yaparken yaprakların ve çiçeklerin ıslanmamasına dikkat etmelisiniz.
1 dönüm lavanta ne kadar kazandırır?
DÜKKAN BAŞINA 800 İLE 1.100 TL ARASINDA GELİR Çiftçilerimiz bu yıldan itibaren 1 kilo taze lavantayı 1,5 – 2 TL arasında satarken; 1 kilo kuru lavantayı ise 10 ile 15 TL arasında satışa sunuyor. Bir dekar lavanta bahçesi ile 800 ile 1.100 TL arasında gelir elde edebilirsiniz.
Lavanta hangi bölgelerde ekilir?
Lavanta, her dem yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz bitkisidir. Lavanta’nın doğal yaşam alanı deniz seviyesinden 600 ila 2000 m arasındaki yüksekliklerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan’da yetiştirilir.
Lavanta kaç yıl ürün verir?
Bir lavanta tarlası kurulduğu ilk yılda ürün veremese de yaklaşık 12 ila 15 yıl boyunca ekonomik verim sağlayabilir. Bu yıllardan sonra eski bahçeler sökülüp yerine yenileri ekilebilir.
En büyük lavanta tarlası nerededir?
Türkiye’nin en büyük lavanta vadisi, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde oluşturuldu. 1 milyon metreküp dolguyla 1 milyon metrekare alan üzerine oluşturulan vadiye yaklaşık 75 bin fidan dikildi.
Tavsiyeli Bağlantılar: Yatılı Nedir Bulmaca