Anayasa Mahkemesi Yargıtay’dan üstün mü?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Anayasa Mahkemesi hangi davalara bakar?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımından uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceler ve izler.
Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri nelerdir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünün Anayasa’ya biçimsel ve özsel uygunluğunu inceler. Anayasa değişikliklerini yalnızca biçimsel olarak inceler ve izler. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Anayasal yargı denetimi nedir?
Anayasal yargı kavramı Anayasal yargı kavramı, yasaların anayasaya uygunluğunun yargı tarafından incelenmesi anlamına gelir. Bu tanıma göre, yasaların anayasaya uygunluğunun incelenmesi veya yasaların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi olarak özel bir terim verilmiştir (Gözler, 2011: 697).
Cumhurbaşkanını kim yargılar?
Yargıtay, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanları’nı görevleriyle ilgili suçlardan yargılarken kullandığı sıfattır.
En üst mahkeme hangisi?
Yargıtay; Yargıtay, hukuk mahkemelerinin kararlarını inceleyen son mercidir. Yargıtay, mahkemelerin kararlarının yargısal incelemesini yapar. Yargıtay, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyen son mercidir.
Anayasa Mahkemesi neye karar verir?
Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular için yetkisi nedir? Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru incelemelerinin konusu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde anayasada güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin kamu otoriteleri tarafından ihlal edildiğine ilişkin iddialardır.
Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorunda mı?
Anayasa’nın 138(4) maddesine göre, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymakla yükümlüdür. Bu hüküm, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uyması ve bu kararları değiştirmeden uygulaması yönünde herhangi bir istisna öngörmemektedir.
Anayasa Mahkemesine kimler itiraz edebilir?
İptal davası açma yetkisi, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmaya ilişkin maddeye göre; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyeye sahip olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturan iki siyasi parti grubuna aittir.
Anayasa Mahkemesinin üstü kimdir?
Anayasa Mahkemesi, Sayıştay’ın bu denetim görevini yerine getirmesine yardımcı olur. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı ve Başkanvekilinin Seçimi: Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nin kendi üyeleri arasından atadığı üyedir.
Anayasa Mahkemesi hangisini denetleyemez?
Anayasanın anayasal denetim dışında bıraktığı normlar şunlardır: Olağanüstü ve sıkıyönetim kanunnameleri (m. 148/1), milletlerarası antlaşmalar (m. 90/son), inkılap kanunları (m. 174) ve Milli Güvenlik Kurulu döneminde çıkarılan kanunlar (m. 148/1, Geçici Madde 15 olarak anılır).
Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?
“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edilip edilmediğine karar verilir. İhlal kararı halinde, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ne yapılması gerektiğine karar verilir. Ancak, kararın makul olup olmadığı denetlenmez ve idari tedbir veya işlem şeklinde karar verilmez.
Anayasa yargısı nedir özet?
Dar anlamda, anayasal yargı, kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi anlamına gelir26. En geniş anlamda, anayasal yargı, devlet işlemlerinin anayasaya uygunluğunun her türlü yargısal denetimi anlamına gelir27.
Anayasayı kim denetler?
“Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi kanunlarının ve içtüzüğünün Anayasaya, Anayasa değişikliklerinin de Anayasada öngörülen şekil şartlarına uygunluğunu denetler.” şeklinde değiştirildi.
Anayasa Mahkemesini kim seçer?
Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onbeş üyesinden oluşur; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurul Başkanları ve üyeleri arasından, her boş üyelik için üçer aday arasından, bir üyeyi ise baro başkanlarının bağımsız avukatlar arasından göstereceği üçer aday arasından gizli oyla seçer.
Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme midir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasal inceleme yapan en yüksek yargı organıdır. Kanunların, cumhurbaşkanlığı kararlarının ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa’ya biçimsel ve maddi uygunluğunu inceler ve bireysel başvuruları karara bağlar.
Anayasa Mahkemesi kararları kesin midir?
İlgili madde; “Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. İptal kararları gerekçe gösterilmeden açıklanamaz. Anayasa Mahkemesi bir kanunun veya cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir kısmını iptal ederken, kanun koyucu gibi hareket edip yeni bir uygulamaya yol açacak bir karar veremez.
Anayasa Mahkemesi Yargıtay Krizi Nedir?
2023-2024 Türkiye Anayasa krizi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi Can Atalay’ın tahliyesine ilişkin kararının iptali için 8 Kasım 2023’te devreye girmesiyle başlayan bir hukuki kriz sürecidir.
Anayasa Mahkemesi kararına uymak zorunda mı?
Anayasa’nın 138(4) maddesine göre, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymakla yükümlüdür. Bu hüküm, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uyması ve bu kararları değiştirmeden uygulaması yönünde herhangi bir istisna öngörmemektedir.