Çorum hangi soydan gelir?
Melik Ahmet Gazi, Oğuzların Alayuntlu boyunun Çorumlu boyunun başı olan İlyas Bey’i Çorum’un hükümdarı olarak bıraktı; İltekin Gazi ile birlikte Osmancık’ı fethetmek üzere Çorum’dan ayrıldı. Çankırı bölgesinin fethi için Çavlı ve Karatekin Beylerini görevlendirdi.
Çorum’u kim fethetti?
Beş bin yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe bir köprü vazifesi gören Çorum, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’yle Anadolu’nun Selçuklu egemenliğine girmesinin ardından, 1075 yılında Danişment Ahmet Gazi tarafından Türk egemenliğine girdi.
Çorum il olmadan önce nereye bağlıydı?
1324 yılında Sivas Vilayeti Amasya Sancağı’na bağlı Ortaköy Belediyesi kuruldu. Daha sonra Çorun Vilayeti Mecitözü ilçesine bağlanan belediye, 1959 yılında 7033 sayılı Kanunla ilçe olarak Çorum Vilayeti’ne bağlandı.
Çorum Yozgattan ne zaman ayrıldı?
Sancağın ve bağlı ilçelerinin sınırları zaman zaman değişir. Örneğin, 1877-78 ve 1881-1893 Osmanlı nüfus sayımlarında Yozgat’ın ilçeleri Akdağmeni, Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu olarak görünürken, 1906 nüfus sayımında Çorum ve Sungurlu Yozgat’tan ayrılmıştır.
Çorum hangi Türk boyu?
Melik Ahmet Gazi, o zamanki Nikonya (Çorum) şehrini Bizans İmparatorluğu’ndan aldı ve Alayuntlu Oğuz kabilesinden Çorum aşiretinin reisi İlyas Bey’i bu yeni şehrin valisi olarak atadı (1075). Yine aynı kabileden Osman Bey, şimdiki Osmancık’ı ele geçirdi. Danişmend Beyliği döneminde Çorum, Sivas’a bağlandı.
Çorum kökeni nedir?
MÖ 90-80 yılları arasında Pontus Krallığı’na bağlı Kapadokya valisi olan Gordios’a dayanır. Gordios döneminde Gordiana olarak adlandırılan bölge, Gordios’un hükümdarlığından sonra da uzun süre aynı ismi taşımaya devam etmiştir. Gordiana önce Gordum, sonra da Çorum adını almıştır.
Çorum hangi uygarlığa aittir?
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllardır Anadolu’nun önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Çorum hangi tarihte il oldu?
1836 yılında sancak statüsüne yükseltildi. Kadim medeniyetlerin şehri Çorum, Cumhuriyet döneminde ilk kez 20 Nisan 1924’te il statüsüne kavuştu.
Çorum İskilip hangi boydan?
Anadolu’da Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup İskilip’te Salur köyünü kurmuştur.
Çorum’un en büyük köyü neresi?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Çorum’un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyüdür. 2007 yılında nüfusu 2.000 olan köyde şu anda 1.400 kişi yaşamaktadır.
Çorumlular Karadenizli sayılır mı?
Çorum, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde yer alan bir ildir.
Mecitözü ismi nereden gelir?
Günümüzdeki Mecitözü ismi, Danişmendliler döneminde bölgenin hakimi olan ve şehirde bir köşk sahibi olan Abdülmecîd el-Herevi’den gelmektedir. 12. yüzyıldan itibaren kaynaklarda “Mecid-özü” olarak geçmektedir.
Çorum Alaca eskiden nereye bağlıydı?
‘Alaca (Hüseyinova), Sivas ilinin Bozok Sancağı’nda bulunmaktadır.
Yozgat olayı ne?
Yozgat Ayaklanması veya Çapanoğlu Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Hürriyet ve İtilaf lideri Çapanoğlu Edip Bey ve kardeşi Celâl Bey’in Yozgat ve çevresinde başlattıkları ayaklanmadır. Ayaklanma bastırılmıştır.
Çorum Alaca Türk mü?
Orta Asya’da yaşayan bu göçebe, çoban-hayvancılıkla uğraşan Türk boyu, bugün Kırgızistan sınırları içinde yer alan Altay Dağları’nın eteklerinde kendine özgü yaşam tarzını sürdürüyor.
Çorum Kürt mi?
Ancak Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat’ın bazı ilçelerinde 15. yüzyıldan itibaren yerleşik Kürt toplulukları yaşamaktadır.
Çorum Sungurlu kökeni nereden gelmiştir?
Sungurlu: Maraş Bey’in zulmünden kurtulan Sungur Bey’in anısına bu isim verilmiştir.
Çorum İskilip hangi boy?
Anadolu’da Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup İskilip’te Salur köyünü kurmuştur. Günümüzde Salur soyadı olarak da kullanılmaktadır.
Çorum Bayat hangi boy?
İlçemiz Bayat ismini, Oğuzların 24 boyundan biri olan Oğuz Han’ın büyük oğlu Gün Han’ın ikinci oğlu olan Kayı boyundan almıştır.