Murâkabe ne demek Cübbeli Ahmet Hoca?
Ahlak ve tasavvuf terimleri arasında yer alan bu terim, kulun bütün davranış ve sözlerinde yalnızca Allah’ın rızasını gözetmesi anlamına gelir.
Allah’ın murakabesi altında olmak ne demek?
Ayetlerde ifade edildiği üzere Murakabe; kulun, devamlı olarak Yüce Allah’ın gözetimi altında olduğunun şuurunda ve bilincinde olması demektir.
Murâkabe nasıl yapılır?
Murakabe, esas itibariyle zikirden önce bir hazırlık olarak yapılan ölüm tefekkürü ve Rabıta-i Şerif uygulamasında kullanılan bir yöntem olup, “kendi ölümümüzü içselleştirmek” ve “günahlarımın sevabını kalben duyup yaşamak” şeklindedir2.
Murâkabe Kur’an’da geçiyor mu?
Kuran, Allah’ın kullarını birçok ismiyle kontrol ettiğini belirtir. Bu anlamı ifade eden merkezi isim er-Rakîb’dir.
Murâkabe makamı nedir?
Murakabe (Arapça: مراقبة), “gözlemlemek” anlamına gelen Arapça “rakabe” kökünden türemiş bir Sufi uygulamasıdır. Ayrıca yakından bakmak, ilgilenmek ve gözlerini açık tutmak anlamına gelir. Mecazi olarak, kişinin ruhsal kalbine dikkati odaklamak ve Yaratıcı’dan gelen sezgiyi beklemek anlamına gelir.
Murâkabe ehli ne demek?
Bu bağlamda terim, söz anlamına gelir; kulun işi, yüce Rabbinin her an onun durumunu bildiğini ve gördüğünü bilmektir.
Murakabeye varmak ne demek?
ѻ Denetlemek: Gözetlemek, denetlemek, kontrol etmek: Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Allah, her şeyi gözetlemektedir.” (Çev. Kuşeyrî Risalesi)
Murâkabe ne demek diyanet?
Murakabe, kulun sürekli olarak Yüce Tanrı’nın gözetimi altında olduğunun farkında olduğu durumdur. Bir kişi ancak her an Rabbinin huzurunda olduğunun farkına vardığında manevi dünyaya girebilir ve bir huzur halinin tadını çıkarabilir.
Nakşibendilikte murâkabe nedir?
Murakabe; Kişinin Allah Teala’nın kendisini gördüğünü hatırlaması ve davranışlarını ona göre düzenlemesidir. Takva ise, sanki onu görüyormuş gibi ibadet etmektir.
Murâkabe-i nefs ne demek?
Sözlük anlamı kontrol etmek, gerçek anlamı ise Allah’ın (cc) her durumda kendisini gördüğünü bilmektir. Diğer anlamı ise nefsi kontrol etmek ve bundan habersiz olmamaktır.
Murâkabe’i ehadiyet nedir?
1- İhlas Teftişi: Bu ilk teftişte İhlas Suresi’nin tecelli etmesi gerçekleşir. Kalbin yolculuğunun ilk aşaması başlar. Yüce Allah’a iman edip O’nun sevgisini kazandıktan sonra ihlas kapısından içeri alınır, perde kapanır ve gönül bahçesi olur.
Tasavvufta muhasebe ne demek?
Hz. Peygamberle doğrudan karşılaşmayı ifade eden bir Seyrü Sülûk usulü adıdır.
Allah’ın murakabesi ne demek?
Murakabe; samimi bir şekilde ibadet etmek, kalbini Allah’a bağlamak, hayır ve takvada yarışmak anlamına gelir.
Kabe Kur’an’da geçiyor mu?
Kur’an-ı Kerim’de Kabe hakkında şu ayetler yer almaktadır: “Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev, yani mabet, Mekke’deki Kabe’dir.” (Âl-i İmran 3/96); “Biz o evi insanlar için bir buluşma yeri ve güvenli bir yer kıldık.
Murâkabe müdürü ne demek?
Bu kelimenin sözlük anlamı bir şeyin kurallara uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmektir. Diğer birçok kelime gibi bu kelime de tasavvufta gerçek anlamının dışında kullanılır.
Murâkabe ne demek diyanet?
Murakabe, kulun sürekli olarak Yüce Tanrı’nın gözetimi altında olduğunun farkında olduğu durumdur. Bir kişi ancak her an Rabbinin huzurunda olduğunun farkına vardığında manevi dünyaya girebilir ve bir huzur halinin tadını çıkarabilir.
Murakabeye varmak ne demek?
ѻ Gözetlemek: İzlemek, gözetlemek, denetlemek: Yüce Allah: “Allah her şeyi gözetlemektedir” (Kuşeyrî risalesinin tercümesi) buyurmuştur.
Murâkabe ne demek TDK?
14. yüzyıldan beri kullanılan Murakabe kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı bir şeyin kurallara uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmektir.
Tasavvufta müşahede ne demek?
Sözlükte “görmek, şahit olmak, müşahede etmek” anlamlarına gelen müşâhede kelimesi, tasavvufta Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmeyi, müşahede etmeyi ve tefekkür etmeyi ifade eder. “Bir şeyin hakikatini bilmek” anlamına gelen müşâhede kelimesi ise tasavvufta Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmeyi, müşahede etmeyi ve tefekkür etmeyi ifade eder.